52 perces dokumentumfilm (2016)

A Los Angeles-i Kárpátok története


A Los Angeles-i Kárpátok törtánete 1956-ban kezdődött, amikor az orosz hadsereg bevonult Magyarországra és leverte a Magyar Forradalom és Szabadságharcot.

A közel 200.000 menekült magyarból 35.240 fő kapott beutazásra és letelepedésre engedélyt az Egyesült Államokba. A Los Angelesbe került magyarok 1957-ben megalapították a Magyar Diákszövetséget, melynek fő feladata a kimenekült magyarok megsegítése, hagyományaink megőrzése és a magyar kultúra ápolása volt.

1965-ben a Diákszövetség létrehozta  Néptánccsoportját, melynek alapítói '56-os menekültjeink voltak és amely 1968 március 15-én A Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes nevet vette fel. 

A film a Los Angeles-i emigrációban eltelt 60 évet és egyéni sorsokat mutat be 22 interjúban az alapítókon, a vezetőkön, és a táncosokon keresztül a forradalomtól, majd a megalakulástól napjainkig, exkluzív, Magyarországon még sohasem látott archív filmanyagokkal kísérve.

A film emléket állít az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 60. és a Los Angeles-i Kárpátok Magyar Néptáncegyüttes fennállásának 50. évfordulójára.

Még életemben nem forgattam az interneten keresztül. Egészen elképesztő volt mire képes a XXI. századi technika. Amikor interjút készítettünk Los Angelesben a Magyar Ház udvarán úgy, hogy a neten keresztül én Magyarországon, Hódmezővásárhelyen a szobámban az ágyon ülve, hajnali négy órakor a feltett kérdésekre a riportalany válaszát tökéletesen láttam és hallottam és ezt Los Angelesben Magyar Zsolt rögzítette a kamerájával, majd másfél óra múlva már nálam volt a forgatott teljes anyag Magyarországon. Fantasztikus élmény volt.  -  Varga Árpád Zsolt, a film rendezője